Έως σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών που έχουν υποβληθεί οριστικά, ανέρχεται στις 137. Οι αιτήσεις αυτές που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους βρίσκονται ήδη στο στάδιο ανάθεσής τους σε ειδικό διαμεσολαβητή. Για τη βοήθεια και διευκόλυνση του κοινού ώστε να υποβληθούν ακόμη περισσότερες αιτήσεις, έχουν στηθεί στην επικράτεια 9 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Αναμένεται το άνοιγμα 10 ακόμα γραφείων στις ακόλουθες περιοχές : Πάτρα, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Κόρινθος, Χαλκίδα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Αχαρνές και Καρδίτσα.
Από την έναρξή τους τα γραφεία έχουν εξυπηρετήσει περίπου 2.189 δανειολήπτες. Από αυτούς, το 50% ήταν φυσικά πρόσωπα, το 45% εκπρόσωποι μικρών επιχειρήσεων και το 5% εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα νούμερα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και η ανταπόκριση του κοινού κρίνεται μικρή, δεδομένης ίσως και της σύντομης περιόδου λειτουργίας της ρύθμισης. Μολαταύτα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ειδική Γραμματεία, υποδηλώνουν ότι μέχρι και σήμερα επικρατεί σύγχυση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο.Τόσο επιχειρήσεις όσο και φυσικά πρόσωπα ακόμη ζητούν ενημέρωση γύρω από αυτό. Παράλληλα, το 45% των πολιτών πρέπει να ξεκινήσει την επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Επιπλέον ο νόμος διέπεται από κενά, τα οποία εμποδίζουν την εφαρμογή του και αποτελούν τροχοπέδη για την λειτουργικότητά του και την εξασφάλιση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Για παράδειγμα η ρύθμιση δεν καλύπτει τα ατομικά χρέη των επιχειρηματιών, πράγμα που θα έπρεπε να συμβαίνει εξ’ αρχής και να είναι από τις πρώτες υποδείξεις του νέου νόμου. Λόγω αυτού υπολογίζουμε, ότι το ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που ενδέχεται να αγγίζει μέχρι και το 70%, δεν θα καταφέρουν να γίνουν βιώσιμες!!
Εκτός αυτού, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σε πρόσφατη δήλωσή του για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, το μέτρο είναι μία καλή αρχή. Από μόνο του όμως δεν επαρκεί, διότι πέρα από αλλαγές όπως αυτή η τόσο σημαντική που προαναφέραμε, “χρειάζεται διόρθωση στους συντελεστές φορολόγησης και φυσικά να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα ως στήριγμα για την επιχειρηματικότητα. Να προχωρήσει γρήγορα η αναπτυξιακή τράπεζα και να βρουν χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι με βάση πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 80% όσων ζητούσαν χρηματοδότηση από τράπεζα απορρίπτονταν».
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε βιωσιμότητα των επιχειρήσεων χωρίς βιωσιμότητα των επιχειρηματιών, αναδιαμόρφωση των φορολογικών συντελεστών και στήριξη από το τραπεζικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες και άμεσες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρέπει να αποτελέσει ο νόμος 3869/10 για τα φυσικά πρόσωπα, από τον οποίο δεν εξαιρείται καμία οφειλή. Δεν νοείται διάσωση επιχείρησης χωρίς διάσωση του επιχειρηματία. Είναι σχήμα οξύμωρο. Αυτά τα δύο είναι πράγματα αλληλένδετα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και μαζί.
Αφήστε μια απάντηση