Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση με θέμα : ” Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων σε λειτουργία – Πρώτα συμπεράσματα ” στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να εστιάσουμε στα συμπεράσματα που εξήχθησαν για το πρώτο διάστημα λειτουργίας του νόμου, καθώς και σε κάποιες διευκρινίσεις που δόθηκαν από πρόσωπα – γνώστες του θέματος.Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στο ” Goethe Institute ” στη Θεσσαλονίκη, υπό την οργάνωση και επίβλεψη του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Γερμανόγλωσσων Νομικών Βόρειας Ελλάδας, συζητήθηκε αρχικά το ενδιαφέρον και η συμμετοχή που έχει εκδηλώσει το κοινό για τη νέα ρύθμιση. Σύμφωνα με τον κο Κουρμούση (Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) το ενδιαφέρον του κόσμου είναι εντυπωσιακά μεγάλο. ” Κάθε μέρα λαμβάνουμε 60 – 80 e-mails με ερωτήσεις σχετικά με το νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ήδη 750 επιχειρήσεις που έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάνουν τα τελευταία βήματα πριν την κατάθεση της αίτησης, ενώ 120 εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήσεις και οι φάκελοί τους έχουν σταλεί στους πιστωτές τους”. Ο κος Κουρμούσης ανέφερε επίσης, ότι οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του ερχόμενου μήνα. Επιπλέον υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα της ρύθμισης. Κατά τα λόγια του ιδίου, πριν ψηφιστεί ο νόμος, οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με το δημόσιο, εν αντιθέσει με το καθεστώς άλλων χωρών της Ε.Ε, οι πολίτες των οποίων απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα εδώ και δεκαετίες.
Eπισήμαναν ότι ο νόμος απευθύνεται μόνο σε πολύ καλά προετοιμασμένες επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες θα πρέπει να σκεφτούν, ότι καλούνται να πείσουν όλους τους πιστωτές τους για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Ο νόμος, όπως σημείωσαν, μπορεί να μην επιβάλει στον ενδιαφερόμενο την υποχρεωτική εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και business plan. Παρ’όλα αυτά με την άρνηση υποβολής της μελέτης βιωσιμότητας, ο οφειλέτης δίνει ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα στους πιστωτές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μελέτη και θα προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση με βάση αυτό που αυτοί θα κάνουν. Όποιος λοιπόν θέλει να διαπραγματευτεί στη βάση σοβαρών επιχειρημάτων το μέλλον της επιχείρισής του, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραχωρήσει την ανάληψη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης στον πιστωτή.
Ο νόμος απαιτεί προσεκτική προετοιμασία μέσω της συνεργασίας των οφειλετών με ειδικούς, στους οποίους θα πρέπει να απευθυνθούν με απόλυτη ειλικρίνεια και να μιλήσουν ανοιχτά για την περιουσιακή τους κατάσταση. Αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι ο νόμος δεν χαρίζεται σε επιτήδειους και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η συζήτηση έκλεισε με τη διαπίστωση πως εαν η αίτηση της επιχείρησης δεν εγκριθεί, η εταιρεία βρίσκεται εκτεθειμένη προς τους πιστωτές της, αφού έχει φανερώσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της, με κίνδυνο την πτώχευσή της.
Αφήστε μια απάντηση