Αν υπάρξει και νέο haircut στο ελληνικό χρέος ύψους 30%, τότε όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ή πάσης φύσεως κεφαλαιακές ενισχύσεις, καθώς πέφτουν από οριακά έως πολύ σημαντικά από τον στόχο 10% core tier 1 που έχει θέσει η ΤτΕ.
Η Εθνική και η Alpha Βank συνεχίζουν να διαφοροποιούνται επί το θετικότερον σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, καθώς το core tier 1 υποχωρεί περί το 9%. Στον αντίποδα, τον χειρότερο δείκτη εμφανίζει η ΑΤΕ με -2%, οπότε είναι επιβεβλημένη μια πολύ μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα η ΑΤΕ εκ των πραγμάτων να τεθεί εκτός χρηματιστηρίου, καθώς το ποσοστό του δημοσίου θα ξεπεράσει το 95%.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι τράπεζες μπορούν να βρουν κεφάλαια, ώστε να καλύψουν τις μεγάλες κεφαλαιακές τους ανάγκες. Πιθανότατα ορισμένες τράπεζες να έχουν την δυνατότητα, π.χ. η Εθνική Τράπεζα πουλώντας μέρος της Finansbank και αν χρειαστεί και ποσοστό πάνω από 20% ή 30%.
Το νέο σχήμα Alpha Eurobank θα χρειαστεί σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, που έχει δρομολογήσει με αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό, αλλά ωστόσο ενδέχεται να μην είναι επαρκής η δρομολογούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση. Η Πειραιώς ήδη έχει δρομολογήσει ομολογιακό 250 εκατ., ενώ θα πουλήσει και τη θυγατρική στην Αίγυπτο, με στόχο έσοδα πάνω από 110 εκατ. ευρώ.
Όμως, ενδέχεται οι κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα υλοποιήσει η Πειραιώς να στηρίξουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά να μην είναι αρκετές και να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια. Επίσης, σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση θα χρειαστεί και η ΑΤΕ, η οποία με νέο haircut θα βρεθεί για πολλοστή φορά χωρίς κεφάλαια και με αρνητικό δείκτη core tier 1.
Μεγάλη πίεση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα υποστεί και το Τ.Τ., καθώς θα χρειαστεί μια αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 500-600 εκατ. ευρώ, ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες. Επίσης, οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Marfin θα δεχθούν αξιόλογη πίεση στους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια. Νέα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια ή και αυξήσεις κεφαλαίου θα βρεθούν στο προσκήνιο…
Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι όλες οι τράπεζες, μηδεμίας εξαιρουμένης, θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια ώστε να καλύψουν τη σημαντική υστέρηση που θα εμφανίσουν έναντι του στόχου, που έχει οριοθετηθεί από την ΤτΕ για core tier 1 στο 10% κατ’ ελάχιστο.
Ορισμένες τράπεζες σχεδιάζουν να ζητήσουν από την ΤτΕ να μην ισχύσει το 10% core tier από τις αρχές του 2012, αλλά από το 2013, αλλά προφανώς δεν είναι βέβαιο ότι η ΤτΕ μπορεί να μεταβάλλει τα χρονοδιαγράμματα. Μόνο αν η ΕΚΤ ή οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επαναξιολογήσουν και επανακαθορίσουν τα χρονικά δεδομένα, θα μπορούσε να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής του core tier 1 10%.
Όμως, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, έκπτωση σε ένα τόσο κεφαλαιώδες θέμα θα συνεπάγετο μάλλον αρνητική εξέλιξη. Το μήνυμα που θα περνούσε στην αγορά είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κεφάλαια και ζητούν διευκολύνσεις από την ΤτΕ. Πάντως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως εναλλακτική λύση για τις ελληνικές τράπεζες, πλησιάζει…
Αφήστε μια απάντηση